Angerterapi för politiskt intresserade

Det kostar i runda slängar 700-800 kr /tim att gå i angerterapi, en terapi som är att rekommendera om man exempelvis är fredlig civil klimataktivist och träffar en klimatförnekare. Därför vill jag tipsa om ett gratis alternativ!

Du kokar en kopp kaffe och slår dig ner framför SvT kanal 2 Forum, en vanlig dag, men företrädesvis när det är partiledarutfrågning eller när en aktuell fråga ska debatteras.Förbered dig på att inga riksdagsledamöter är närvarande. Det sitter en här och en annan där, så var det innan coronakrisen och så är det nu. Att jobba hemifrån som riksdagsledamot verkar vara mer regel än undantag.

Tillbaka till ämnet angerterapi.


De intressanta frågorna som "debatterats" de senaste månaderna är de frågor som dagen innan slagits upp på de stora tidningarnas löpsedlar, alternativt Kalla fakta eller Uppdrag granskning. Man kan här misstänka att ärendeordningen skrivs på morgonen, efter att någon ögnat igenom rubrikerna.

Oavsett ämne talar SD ledamöterna, oftast Åkesson, i tungor om Lag &Ordning och "importerad" brottslighet. Oavsett ämne talar M-ledaren Ulf Kristersson i tungor om att "vi" behöver ett nytt ledarskap (tillsynes fullkomligt omedveten om att den nye ledare han gör reklam för är Åkesson). Oavsett ämne talar Ebba Busch i tungor om att statsministern ljuger.

Det kan handla om våld mot kvinnor, utbildning, marknadshyror, jobbskatteavdrag, LAS, kärnkraft, what ever. Jimmie säger att det är ett "importerat" problem, Uffe att vi behöver ett nytt ledarskap, Ebba att Stefan ljuger. Om och om igen och du känner att du börjar brusa upp.

Här kommer angerterapin in. Ta ett djupt andetag, håll andan, knyt vänster näve hårt, räkna till 20, andas ut, släpp taget om handen. Upprepa detta tills du känner att kroppen slappnar av och sjunker tungt mot underlaget. Blunda och framkalla bokstaven L för ditt inre öga, sedan bokstaven U, därefter G och slutligen N. Ta god tid på dig och lägg märke till hur din andning blir långsammare och djupare. Om du slumrar till gör det ingenting. Så småningom kommer yttre störningar att suddas ut mer och mer för att tyna bort i fjärran.


Om du då och då får ett återfall och slänger ut SvT 2 Forum genom fönstret, så tänk då på att det är en fullkomligt normal reaktion och ett mänskligt agerande, men ring en vän och be om stöd, prata igenom händelsen och ta nya tag.


Lycka till!

Ann Engqvist panicpost.se