Lorem ipsum

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.

Lorem ipsum

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.

Slaget om sociala medier

Folkviljan nr 5 2022

Bra journalistik är en klassfråga och pressfriheten tenderar att bli en fråga om vem som kan betala. Journalistiken har blivit en branschkris bland andra och tappat i styrka. Men bristen på god journalistik är mycket större än en branschkris. Den är en systemkris där politiken bör agera.


Valet 2022 har dominerats av en annan typ av bransch - sociala medier. De med ekonomiska muskler kan köpa utrymme, medan de med en betydligt mindre kassa får stå tillbaka.

Ett kan konstateras - faktagranskning, källkritik och undersökande journalistik är inte det som präglat valrörelsen 2022.


Frågan är om de stora delar av befolkningen, som inte har råd att prenumerera på DN, ETC eller annan traditionell gammelmedia, som bor långt utanför Stockholms tullar, på platser där varken valstugor ställs upp eller partifunktionärer knackar på dörren - får ta del av partiprogrammen och omvärldsanalyserna överhuvudtaget?

Ändå är det många av de röstberättigade som tar sig besväret att genomskåda populistiska budskap blandad med slug riskkapitalistisk marknadsföring. Eller kopplar av med nyheterna på radio och TV (public service som i frågasätts av företrädesvis Sverigedemokraterna), men i övrigt? Om man inte behärskar språket, bor i ”orten”, har blivit sviken av myndigheterna eller har fullt upp med att få råd att överleva? Orkar man med flödet i sociala medier då? Orkar man sortera? Och varför blir det tyst som i graven när valet är över?


Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet, skriver att nyhetsmedier fortfarande är de allra viktigaste kommunikationsvägarna till väljarna, enligt partierna själva. Falasca bekräftar också att sociala medier konkurrerar med nyhetsmediernas betydelse som kommunikationskanaler i valkampanjerna. 


Varje dag uppdaterar 35 miljoner människor i världen sina statusar på Facebook.

4 miljoner gillar något varje minut.

Instagram har 2 miljarder aktiva användare i månaden.

YouTube har 1,5 miljarder aktiva användare i månaden.

Av världens 10 rikaste personer finns 6 techmiljardärer.


Meta Business, som äger Facebook och Instagram, lanserade 2020 en ny managmentplattform för att göra det lättare för mindre företag, ideella-, parti- och idéburna föreningar m fl att hantera sina digitala plattformar. Den här tjänsten är ett nytt fenomen.

 

Jesper Enbom, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå Universitet, skriver att techföretaget Meta erbjuder partierna en möjlighet att rikta sina budskap direkt mot utvalda grupper baserat på olika parametrar som demografi, kön och fritidsintressen etc. (…) Meta prioriterar vissa typer av innehåll. Partierna behöver således anpassa sig för att få större spridning och nå allt fler väljare i sina flöden.

Sociologen David Lyon, Queens University i Kingston, Canada, håller med och ser en tydlig risk med att denna ”väljarövervakning” är ett beteendet som närmar sig åsiktsregistrering.


Det kan dock konstateras att världens politiska makthavare står maktlösa inför det faktum att techbolagen inte är demokratiskt valda och har herraväldet i världen. Politiker och kampanjledare måste ”go with the flow”, göra som alla andra, eftersom det inte finns några alternativ. Inte heller spåkulor som visar vad konsekvenser blir även om det finns en förnimmelse hos de flesta att det här är inte bra.


De tre största sociala medier i världen är Facebook, Instagram och YouTube, där efter kommer Twitter, TikTok, Snapchat och LinkedIn. Flera betydande makthavare världen över kommunicerar med väljare och journalister via Twitter. I ”Inte bara käbbel 29- Politiken i TV4” skojar journalisterna om vilka politiker som gillar deras Instagramkonto och vice versa.


Det handlar om rätt algoritmer. Algoritmer är programmerade att hantera data och därefter bestämma vad datan ska leda till och hur den ska hanteras. De används även i sökmotorer som Google.


Om du klickar ”gilla” på fotbollsstjärnor, kändisar och deras bebisar (mest populära) kommer du att få fler fotbollsstjärnor, kändisar och deras bebisar i ditt flöde.

Om du klickar på Vänsterpartiet får du upp Vänsterpartiets slogans och politiska utspel, men inte Liberalernas eller Sverigedemokraternas eftersom de å sin sida styrt algoritmerna till en helt annan typ av grupper i samhället. Om du lägger upp bilder på solnedgångar, bilder på glass, fötter på sandstranden, grillspett, drinkar samt blommande körsbärsträd är du ”ute”. Men om du som partiledarkändis bakar, viftar med falukorvar, klappar hundar, slåss med järnrör eller skadeskjuter ett rådjurskid bryter du igenom mediebruset. Även köpta valfilmer, politiska videos som spelar på känslor, moralpanik, rädslor eller innehåller giftiga anklagelser mot politiska motståndare får fler likes. Ren fakta och torra kommentarer har alltså inte en chans.


Kristoffer Holt professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet noterar att det kommit ett nytt inslag i den svenska alternativmediefloran. Sverigedemokratiska Samtid & Framtid AB driver kanalen ”Riks” som främst producerar innehåll i videoformat. Riks YouTube-kanal startades i januari 2021 och har sedan dess publicerat 4173 videos som sammantaget fått 77 777 592 visningar och har idag över 95 000 prenumeranter (15 sept. 2022) (…) Detta är en ambitiös mediesatsning av ett politiskt parti som saknar motstycke i svensk politik.


Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet påstår å sin sida att SD  i sin strävan efter att bekräfta bilden av och skapa ett narrativ på temat att Sverige är ”förstört” använder sig av flera mer eller mindre klassiska propagandaknep. (…). Dit hör ett ständigt ifrågasättande och avfärdande av forskning, offentlig statistik och annan evidens som inte stämmer överens med narrativet om det förstörda Sverige.


Det är så man härskar genom att söndra, det är så polariseringen gynnar Meta Business.


Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, skriver att det är inte längre är frågan om att politiska partierna söker väljarna med utspel, algoritmer och riktade budskap på olika plattformar, utan om hur de lyckas.

Vi vet att Joseph Goebbels, propagandaminister till Hitler, lyckades och det utan tillgång till sociala medier.

Så varför står slaget om visningar, antal tecken och manipulerande bilder?

Är det ens värdigt?

Och är det demokrati?

 

Ann EngqvistKällor:

Snabbtänkt 2.0 22 DEMICOM-rapport nr 51 - Reflektioner från valet 2022 av ledande forskare. Redaktörer Niklas Bolin Kajsa Falasca Marie Grusell Lars Nord. 86 forskare från Sveriges universitet och högskolor analysera valet 2022.

https://svenskarnaochinternet.se/

https://www.websiterating.com/sv/research/facebook-statistics/

Skampåle : tio essäer om mediedrev, Timbro förlag

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede.

grundlagsändring - hot mot journalister

Folkviljan nr 6 2022

Alla partier utom V och Mp röstade onsdagen den 16 november 2022 igenom ”utlandsspionerilagen” (betänkande 2021/22:KU16 Stockholm, 9 oktober 2022) tillägg till tryck-och yttrandefriheten i grundlagen. Lagen innebär att det, som idag enligt svensk lag räknas som offentligt blir hemligt. Grävande journalister, visselblåsare och ansvariga utgivare kan nu dömas för spionage.

-Vänsterpartiet röstade nej för att vi anser att den här lagen hotar grundläggande värden i vår demokrati, Jessica Wetterling (V), ledamot i konstitutionsutskottet och riksdagsledamot.


– Jag tycker att oron är oerhört överdriven, säger Runar Viksten, enmansutredare och tidigare ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen. Det ska vara väldigt fula beteenden och flagranta situationer för att en journalist ska kunna fällas till ansvar. (SvD Hanna Thörnqvist 2022-11-16).


Socialdemokraterna, Liberalerna eller Centern hade kunnat rösta nej till att begränsa den fria pressen, men det gjorde de inte. Liberalerna var tidigare emot lagförslaget men svängde och röstade ja med motiveringen att de nu sitter i regeringsposition (läs i knäet på Jimmie Åkesson).


Den 1 mars 2020 skrev Jan Guillou i Aftonbladet att SD:s mediepolitiske talesman, Linus Bylund, menat på att det borde finnas en straffskala för olämplig journalistik. I ”lindriga” fall, en varning eller ett löneavdrag. Vid ”grova” eller upprepade förseelser avskedande. Journalister som skrev ”vinklat” var ”nationens fiender”.


Donald Trump, tidigare USAs president, har vid ett flertal tillfällen utnämnt medier till ”statens fiende” och på twitter att medier var ”folkets fiende”.


Enligt Mikael Ruotsi är det Säkerhetspolisen som kommer att få ansvaret för att driva utredningar mot svenska journalister, vilket även bekräftas av Säpos pressavdelning. Säkerhetspolisen kommer att få rätt att använda sig av statens samlade kraft när det gäller hemliga tvångsmedel, enligt lagrådsremissen, vilket innebär allt från rumsavlyssning till att hacka mobiltelefoner, även för att ”förebygga” brott. Husrannsakningar kan genomföras i redaktionslokaler, telefoner och datorer kan tas i beslag. (Jan Granlund, Aftonbladet, 14 november)


Här är några exempel på hur visselblåsare och journalister behandlats i andra länder:


Niloofar Hamedi och Elahe Mohammadi, journalister på tidningen Shargh, Iran, greps den 20 september efter att ha besökt sjukhuset där Mahsa Zhina Amini vårdades och rest till Saqqez i Irans västliga, kurdiska delar för att rapportera om protesterna. 20 journalister sitter frihetsberövade i Iran för att ha rapporterat om Aminis död eller de efterföljande protesterna. De är anklagade för att ha konspirerat mot nationens säkerhet. (Aftonbladet 28 november 2022)Den 7 oktober 2006 mördades Anna Politkovskaja, rysk journalist, av Putinregeringen för att hon rapporterat om de människorättsbrott som begicks i Tjetjenien och för att hon kritiserat den ryska regimen.


New York Times-journalisterna Jodi Kantor och Megan Twohey publicerade 5 oktober 2017 en artikel med anklagelser om sexuella trakasserier riktade mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. En internationell rörelse mot övergrepp och trakasserier drogs i gång - #metoo.

Båda journalisterna har utsatts för hot och hat sedan dess.


I mars 2018 gick den tidigare Cambridge Analytica-anställde Christopher Wylie ut i media med information om hur företaget varit inblandade i val i omkring 200 länder bland annat i Mexico, Malaysia, Brasilien, Kenya och Indien.

Över 600 journalister världen över, varav 70 från Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), granskade läckta dokument från finansbolag i till exempel Panama och Schweiz. De arbetade tillsammans mot korruption och pekade på anonyma brevlådeföretag och stiftelser som användes för att gömma undan tillgångar i skatteparadis. (SIDA och John Granlund Aftonbladet 14 november).


Efter det att Edward Snowden, visselblåsare och tidigare CIA-agent, läckte sekretessbelagda dokument som påvisade existensen av storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt där bland annat Storbrittanien och USA bedriver hackingattacker riktade mot datorer över hela världen, bland annat mot delegaterna på G20 mötet i London 2009 samt Hongkong och Kina drevs han på flykt och anklagades för spionage.


Ja listan är så lång att den inte får plats någonstans. Nu ansluter sig Sverige. SD har hittills fått allt de velat tack vare S, L, C, M och KD.


Ann Engqvist

Lusine Djanyan

 Folkviljan nr 6 2022 bild Igor Mukhin

Vem är Lusine Djanyan?

- en armenisk-rysk konstnär, aktivist och mamma till tre barn, född i Azerbadjan. Gift med aktivisten och konstnären Alexej Knedlyakovsky. Barnen har just nu vattukoppor. Läser pedagogik på Umeås universitet. Har flytt två gånger i livet. Först som fyraåring med familjen från Azerbajan till Ryssland eftersom etniska armenier var förföljda under Nagorno-Karabach-kriget. Den andra gången 2017 från Putins förföljelse av aktivister.

Vad är Pussy Riot?

Ett ryskt konst-punk-aktivist-kollektiv som bildades 2011. Pussy Riot blev internationellt kända för regimkritiska politiska aktioner mot framför allt Rysslands president - Vladimir Putin. De färgglada balaklavorna är signifikativa. 2012 framfördes "Punk prayer” i Frälsarkatedralen i Moskva. Syftet var att visa på kopplingarna mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.

Jungfru Maria, Guds moder, fräls oss från Putin,
Fräls oss från Putin, fräls oss från Putin.

 - Aktionen filmades och spreds på nätet vilket var avgörande för att få ut nödropet internationellt. Flera arresterades och flera fick långa fängelsestraff efter att ha skanderat sitt ”religiösa hat” (åklagarens ord).

Under OS i Sotji 2014 ville kollektivet väcka uppmärksamhet för de många politiska fångarna i ryska fängelser och de starkt begränsade hbtq-rättigheter i Ryssland där man som gay kan/kunde bli både slagen eller dödad. På plats fanns i princip alla jordens länder journalister. Aktivisterna hann inte säga så mycket förrän polisen ingrep. Framför tv-kamerorna greps medlemmarna och slogs blodiga innan de kastades i häktet. På världens tevekanaler kunde man se fem kvinnor och en man piskas framför en OS-skylt på ett torg i den ryska badorten Sotji.

Varför blev du aktivist?

-När Ryssland invaderade Georgien 2008 väcktes en stor motståndsrörelse. Det kändes omöjligt att leva under Rysslands president Vladimir Putin utan att göra motstånd. Mitt land attackerade ett annat land! Putin krossar, förgiftar och fängslar alla meningsmotståndare!

Hur har du blivit behandlad under alla dessa år?

 - Piskad, slagen, häktad, terroriserad, inspärrad. Vissa av oss har dömts till flera års fängelse för huliganism (läs: bristande vandel på svenska). Vissa misshandlades helt öppet av stora starka män medan polisen stod och tittade på.

På grund av sina aktiviter blev Lusine 2013 blev uppsagd från sin lektorstjänst på universitetet i Krasnodar.

Varför Sverige?

2017 arresterades Aleksej och dömdes till 15 dagars fängelse för att ha hängt ett krucifix på en staty föreställande KGB-chefen Felix Derzjinski. Lusine fick i samband med detta ta emot frågor från polisen ”om vad som kunde hända med deras son, om han skulle hamna på barnhem och växa upp utan föräldrar.”

Dessa och liknande händelser gjorde att paret kände att måttet var rågat,

Lusine Djanyan befinner sig sedan 2017 i Sverige, men det var först 2019 som familjen beviljades de asyl i Sverige.Pussy Riots medlemmar är utspridda över hela världen. Antalet medlemmar hålls hemligt.

- Men vem som helst kan bli en Pussy Riot. Det är lätt att ta på sig balaklavan i fria länder och säga "Vi hatar Putin!”. 

Pussy Riot har gjort aktioner i Sverige sedan flera år. Under QR-galan 2014 uppmärksammade de att ryska lagstiftare ville kriminalisera homosexualitet.

2019 stormade Aleksej Knedljakovskij och Lusine Djanyan sändningen av programmet ”Svenska nyheter”. Då ville de uppmärksamma "Stoppa Nordstream 2”, Putins förtryck och kriget i östra Ukraina. De bars ut ur studion.

Nu hade de hyllats.

Vilken roll har konsten i revolutionen?

 - I Ryssland går det inte att leva som kulturutövare, det är omöjligt. Det var konsten som tog oss hit.


Vad händer nu?

-Efter invasionen av Ukraina har Ryssland blivit ännu mer slutet och regimen ännu mer diktatorisk än tidigare - många konstnärer, journalister och politiska aktivister har lämnat landet, resten sitter i fängelse

Upproret, kampen och att sprida budskapet måste fortsätta.

Pressbild från Haninge kulturhus - Alexej Knedlyakovsky och Lusine Djanyan med utställningen HERE/HÄR.

Text: Ann Engqvist

Jenny Wenhammar

 Folkviljan nr 6 2022 bild Jenny Wenhammar

Vem är du?

 - Jag definierar mig som queer ekofeminist, konstnär, mamma, aktivist och beteendevetare. Cyborg på bonustid. Gamla träd är min religion. Jämställda sköna rättigheter för natur, djur, kvinnor och barn är och har alltid varit min mission. Miljö och jämställdhet är avgörande. För tio år sedan startade jag FEMEN Sweden.


Vad är FEMEN?

 - FEMEN är en rörelse grundad av tre kvinnor i Ukraina år 2008. Feminism var inte bekant i Ukraina då medan alla var väl bekanta med patriarkatet och allt som förknippades med den - trafficking, prostitution och sexköpare, till teokrati, anti-demokrati, diktatur. Grannen Ryssland med patriarken Kirill och Putins terror var då, som nu, den härskande normen.

FEMEN är samtidens mest radikala feminister, med aktioner med politiska budskap skrivna på våra bara överkroppar. Budskap för mänskliga rättigheter i närkontakt med makthavare som är förtryckande, hycklande, övergreppande

Vi har växt internationellt och gör aktioner även mot rasism, hbtq-fobi och för klimaträttvisa. Just nu står vi sida vid sida med kvinnorna i Iran - Kvinna, liv, frihet-upproret.


Varför blev du aktivist?

 - Jag hade varit i grön aktivism redan innan jag blev FEMEN-aktivist, men jag älskade FEMEN direkt för jag såg det konstnärliga i att göra sin kropp som kvinna politisk i det offentliga utrymmet,. Att man då kunde trampa på patriarkala ömma tår och tabun. Med aktivismen kan jag ge utlopp för min frustration över förlegade könsroller och förtryck, både internationellt och på hemmaplan.


Hur har du blivit bemött och behandlad?

 - Jag och aktivisterna i FEMEN möts av sexism, våld och oändliga konspirationsteorier. Med det har utstötning ur samhället följts.


Jenny Wenhammar har bland annat anhållits, häktats, åtalats, dömts vid ett flertag tillfällen genom åren. Hon bötfälldes exempelvis för förargelseväckande beteende efter att ha genomfört en barbröstad protestaktion mot den dåvarande islamistregimen i Egypten i moskéfoajén på Södermalm i Stockholm. Hon ställdes inför rätta efter en aktion på ryska ambassaden i samband med Stockholm Pride, då hon tillsammans med en annan aktivist klättrade in över stängslet till ambassaden i syfte att protestera mot den nya ryska antihomolagen.

När Fredrik Reinfeldts talade i Almedalen 2014 utförde Jenny och tre andra FEMEN-aktivister en aktion för att påkalla det faktum att gruvindustrin exploaterar hämningslöst över hela världen. De budskap som då målats på deras bara överkroppar var ”Lobbyists go home” och ”Stop mining boom”. Jenny valde budskapet ”Ojnare rebel” för att stoppa kalkbrytningen vid Ojnareskogen. Klimataktivister i samarbete med flera miljöorganisationer lyckades flera år efteråt - 2019 - , via Miljööverdomstolen, stoppa Nordkalk och SMA att bryta kalk i ett Natura 2000 område med höga naturvärden på Gotland.


Vilken roll har konsten i revolutionen?

 - Konstnärer och uttrycksfriheten är alltid bland de/det första att tystas när konservativa ideologier och fascism tar över. Fascismen har alltid gått hand i hand med patriarkatet. Liksom monoteistiska religioner har gjort. Konsten står för utmanande av gränser, sina egna och andras. Ett sätt att ifrågasätta och inspirera. Framför allt gillar jag blandningen mellan aktivism och gatukonst. Med aktivismen kan jag ge utlopp för min frustration över förlegade könsroller och förtryck, både internationellt och på hemmaplan.


Vad händer nu?

  • Jag lägger mina dagar på trädplantering, permakultur, klimatkriskamp och FEMEN International. Just nu händer revolutionen i Iran - kvinna, liv, frihet - som FEMEN är med i. Rysslands krig och högerextremas tillväxt, samt våld på kvinnor och mänskliga rättigheter globalt, fortsätter att hända. Så det finns mycket att göra. Men framtiden är feministisk, och en av våra slogans är ”There Will Be Millions Of Us”.Bild: Jenny Wenhammar LGBT FREE TO BE ME är Jennys slogan som hon använde redan när hon klättrade in på ryska ambassaden i Stockholm under Pride 2013 då Putin förbjöd "alternativa sexuella livsstilar”.


Text: Ann Engqvist


Ella Tillima

Folkviljan nr 6 2022 - bild Ella Tillima

För ett år sedan klistrade Ella Tillema fast sig på Växjö flygplats landningsbana i protest mot subventioner av flygbränsle. Nu är hon en av de första klimataktivisterna som döms till fängelse i Sverige.


Vem är du?

 - Jag heter Ella Tillema, är konstnär, mamma och aktivist. Jag brinner för rättvisefrågor och för att stärka kulturens plats i våra liv. Jag flyttade nyligen från Malmö till en liten ort i södra Småland för att försöka skapa en tillvaro där livet inte är så uppdelat i arbete, hem och fritid, utan där allting smälter ihop i ett lågintensivt varande.


Vad är XR - Extinction Rebellion?

 - Det är ett nätverk av människor som ägnar sig åt fredlig civil olydnad för att uppmärksamma och kräva omställning och systemförändring. Vi kräver av våra politiker att de talar klarspråk om klimatkrisen och att de sedan agerar därefter. Vi vill inrätta ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet - för att stärka demokratin.


Varför blev du aktivist?

 - För att det är så otroligt frustrerande att se på när politikerna ägnar sig åt navelskåderi istället för att se till mänskligheten och planetens överlevnad. Jag har haft väldigt mycket klimatångest i många år och det enda som hjälper för mig är att vara tillsammans med andra som förstår allvaret i klimatkrisen och agerar därefter. Direkt aktion.


Hur har du blivit behandlad under och efter aktionerna?

- Jag är förvånad över hur lite polis och rättväsende känner till om fredlig civil olydnad i en historisk och demokratisk kontext. Jag har upprepade gånger blivit omnämnd som kriminell och att jag måste sluta med mitt kriminella beteende, och det är klart att det gör mig rädd och orolig, men samtidigt är det inget som kommer få mig att sluta med aktivism.


Varför dömdes du till fängelse?

 - Jag blev dömd till två månaders fängelse för olaga tillträde av skyddsobjekt. Detta är en ganska kontroversiell dom eftersom jag är tidigare ostraffad och lever under goda förhållanden med jobb och småbarn, så villkorlig dom hade varit rimligare. Men fängelse för att tingsrätten tyckte att det finns stora risker att jag fortsätter med mitt kriminella beteende ifall jag inte blir inlåst.


Du blev hotad av en polis i det inledande förhöret? Varför det?

 - Det var en polis som förklarade att de kommer att ringa till socialtjänsten och anmäla det här för att jag har barn. Det känns fruktansvärt att samhället nu ser mig som en kriminell person. Därefter blev jag inlåst i förvar i 18 timmar. Klart det satte griller i huvudet på mig, men eftersom jag har både vänner och familj som jobbar i socialtjänsten, och som lärt mig ett och annat, visste jag innerst inne att detta var ett tomt hot.


Vilken roll har konsten i revolutionen?

 - Jag tror att konsten kan få oss att förstå vad det är vi måste slåss för. Det är väl ändå det goda i oss som gör och upplever konsten? Därför tänker jag att konsten kan ena människor trots en ideologisk uppdelning. Konsten får oss att förstå saker med kroppen och hjärtat istället för med plånboken, vilket jag tror att fler behöver hjälp med i den här jävla världen.


Vad händer nu?

  • Just nu håller allt vi har kärt på att gå förlorat. Våra barn kommer med all sannolikhet få uppleva krig och svält. Vi fortsätter öka utsläppen i atmosfären och så förstör vi våra ekosystem som vi tyvärr också är beroende av. I Sverige dömer vi klimataktivister för sabotage och så får klimatsabotörerna gå fria med fickorna fulla av pengar. Jag och min försvarare har överklagat fängelsedomen till hovrätten. Och jag har lång tid att att förbereda mitt tal. Jag ber er, se mig som ett nödbloss. Ett nödbloss från en djupt orolig och ledsen småbarnsförälder. Jag hade hoppats att fler skulle förstå att civil olydnad är ett protestverktyg i demokratiska länder.Bild: Kärlek och uppror - olja på duk Ella Tillima

Text: Ann EngqvistÖvningstavla 
-knäpp, drag, knyt

Det här är en pedagogisk tavla för barn i 3-4 årsåldern. Barnet kan knäppa knappar, dra i dragkedjan, knyta skor, tvinna, fläta, knyta, dra i kardborrebandet samtidigt som det lyssnar på ramsor och knäppa rim.

Kompis-memory

Det här är ett memory med 48 bildpar föreställande de låtsaskompisar och deras hem så det är möjligt att dels para ihop kompis med hus och hitta två av varje. 

Pop-up-kort

Sit velit

Det här är pop-upkort som är som små konstutställningar specialgjorda för den som tar emot kortet. 

Utklädningslåda - full med hattar

Det här är en utklädningslåda som är tillverkad av en gammal verktygslåda i trä som fräschades upp för att ta emot hattar, smycken, tofflor, käppar, glasögon, kepsar, mössor, byxor, knäppa djurdräkter och skor. Utsidan är dekorerad med skinn, ull, filt för att barnet ska kunna känna på olika material.

Publiceringar

Lite skojigt för barn och vuxna

Måste ha mer! barnbok (Alfabeta), Dysfunktionella familjen, Varning-läsning pågår! (handledning), Zamzam och det stora hjärtat, barnbok.

Andra publiceringar

lite skoj för barn och vuxna

Det är inte ofta man får vara med i samma antologi som Tomas Tranströmer, men i Människan är större så var jag det;). Hette Hingström på den tiden, men heter Engqvist nu (det är det viktigaste). En novellantologi, en bok om folkhögskolor, en barnbok om civil olydnad och kanelbullar.

Varför finns klimataktivister?
För att vi måste!
Extinction rebellion

24 klimataktivister har i dagarna delgivits misstanke om ”Ohörsamhet mot ordningsmakten”. Alla är ”skäligen misstänkta”. Brotten (vägblockad) begicks på Norrlandsgatan i Stockholm den 28 augusti 2020 klockan 17.40 och avslutades den 28 augusti 2020 klockan 17.55.

Sex klimataktivister åtalades i november 2020 för ”obehörigt tillträde till skyddsobjekt” då de protesterade mot utbyggnaden av Preems raffinaderier i Lysekil.

Närmare 40 aktivister åtalades 2021 för ”ohörsamhet mot ordningsmakten” för vägblockader i Göteborg 2019.

Den 10 juni 2020 åtalades klimataktivister för en civil olydnadsaktion i Sveriges riksdag där de krävde att riksdagen skulle utlysa klimatnödläge. Brottsrubriken är ”störande av allmän förrättning” ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

2020 ställdes fem klimataktivister i Malmö inför rätta för ”störande av allmän förrättning” efter att ha krävt klimatnödläge under kommunfullmäktiges budgetförhandling.

Den 23 april 2021 upprättade samiska och icke samiska aktivister från Skogsupproret blockader mot Sveaskogs skogsmaskiner i Paharova och Juoksuvaara, Norrbotten.

En person anhölls.

Den 29 maj 2021 valde polisen att helt utan förvarning köra in i fredligt civilt olydiga aktivister med sina piketer och polismotorcyklar vid Hornsgatan i Stockholm. Två personer blev pepparsprejade.

Så vad är det som händer?

Ordningsmaktens företrädare svarar enhälligt på frågan om varför klimataktivister anhålls, misstänkliggörs, bötfälls och åtalas med att deras uppdrag är att upprätthålla allmän ordning, säkerhet, främja rättvisa och trygghet i samhället. Det är samma uppdrag som regeringen har - upprätthålla allmän ordning, främja rättvisa och trygghet och se till att alla beslut garanterar medborgarnas säkerhet.

Frågan om varför klimataktivister stör allmänna förrättningar och är ohörsamma mot ordningsmakten ställs sällan eller aldrig.

Den tredje statsmakten, det vill säga den periodiska pressens uppdrag är att granska regering och riksdag, informera allmänheten och blida opinion. Att som journalist vid blockad, demonstration eller klimataktion endast fråga polisens presstalesman om någon av klimataktivisterna blivit anhållen, och underlåta att fråga varför klimataktivisterna blockerar, demonstrerar eller är civilt olydiga är således inte förenligt med tredje maktens uppdrag där båda sidor ska få uttala sig. Det är inte heller klimatjournalistik.

Första, andra och tredje makten bryter därför mot allmänhetens rätt till samhällsskydd och beredskap vid kris och korrekt information om säkerhet och eventuellt hot. Medborgarna ska i nuvarande styrskick kunna kräva att lagar, avtal och bestämmelser följs.

De tre makterna granskar i dagsläget inte sig själva inte heller varandra i fråga om följande.

2019 ställde sig Sverige bakom två viktiga deklarationer under FN:s klimatmöte.

Under COP 25 blev Sverige ett av första länderna att ställa sig bakom en deklaration som uppmärksammar barn och ungdomars rättigheter kopplade till klimatförändringarna. Deklarationen framhåller att barn och ungdomar är de som drabbas hårdast av klimatförändringarna, och att deras röster tydligare måste inkluderas i internationella beslutsprocesser.

I juni 1998 undertecknade Sverige FN:s konvention - Århuskonventionen - där det slås fast att allmänhetens har rätt till information, kan deltaga i beslutsprocesser och ha tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor. Konventionen, som antogs inom ramen för FN:s ekonomiska kommission för Europa (UN/ECE), trädde i kraft 2001 och ratificerades av Sverige 2005.

År 2010 antog världens länder en strategisk plan för biologisk mångfald under perioden 2011-2020. Denna plan innehåller 20 delmål som kallas Aichimålen och eftersom 2020 var förra året ska målen skrivas om på15:e partsmöte, COP 15, i Kunming i Kina. Men med anledning av pågående pandemi har mötet fått skjutas på framtiden och COP 15 ska genomföras den 11-24 oktober 2021.

Den 13 oktober 2016 ratificerade Sverige Parisavtalet - en överenskommelse om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader (helst 1,5) genom att minska de fossila utsläppen och betala ersättning till de länder som drabbas hårdast av västvärldens gränslösa slöseri och överkonsumtion.

194 av världens länder skrev under, däribland Sverige.

2018 publicerades en regelbok som kallas ”Katowice climate package" i samband med klimatmötet i Polen.

2019 publicerades 6 981 vetenskapliga artiklar som ligger till grund för det som kallas IPCC - FNs klimatpanel. Där konstateras att - haven blir varmare, ekosystemet rubbas, marina livet påverkas, isarna smälter, permafrosten tinar, sjukdomar och naturkatastrofer blir vanligare, tillgången till mat och vatten hotas .

Agenda 30 EU har under UNFCCC antagit klimatmål till 2020 och 2030.

EU:s samlade utsläpp ska minska med 20 procent till 2020 och med 40 procent till 2030 jämfört med 1990.

I juni 2017 röstades ramverket för klimat igenom - Klimatlag (2017:720) - i riksdagen och i januari 2018 trädde lagen i kraft. Från och med dess är alltså klimatarbetet lagstadgat

i Sverige.

I januari 2020 kom Klimatpolitiska rådets rapport där Sveriges klimatarbete kritiseras våldsamt. Även i januari 2021 kom Klimatpolitiska rådets rapport där Sveriges klimatarbete kritiseras våldsamt.

Den 6 maj 2021 hölls ett panelsamtal initierats av Extinction Rebellion i ett samarbete med Jordens vänner, Supermiljöbloggen, Lokala FridaysForFuture - grupper, Naturskyddsföreningen, Klimatsamling, Klimatklubben, Klimataktion, Klimatriksdagen, Researchers Desk och Fältbiologerna.

Erika Bjerström, global klimatkorrespondent på SvT, Peter Alestig, klimatredaktör på DN, Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC och Peter Berglez, medieforskare på Jönköping University deltog och fick berätta om hur klimatbevakningen ser ut i Sverige idag.

Mediernas representanter informerade åhörarna om att klimatreportage inte har något ”genomslag” dvs det är inte så många lyssnare, tittare eller läsare som engagerade sig i ämnet.

De erkänner också att klimatfrågan är komplex och att journalister måste sätta sig in i frågorna för att kunna granska dem, att klimatredaktionerna är för små och att det inte finns resurser, framförallt inte i en pågående pandemi. Klimatrapporteringen är inte prioriterad.

Det finns alltså anledning till att det finns fredliga civila olydiga klimataktivister i Sverige idag. Vi närmar oss en tippingpoint där i stort sett alla ekosystem kollapsar. Barn och unga lider av dödsångest och kan inte längre lita på maktpersoner i ett rättssamhälle - politiker, redaktörer, myndighetspersoner. Internationella privata rovdriftsaktörer har inte undertecknat och ratificerat globala överenskommelser vilket ger dem ansvarsfrihet och fria tyglar.

Så på frågan varför det finns klimataktivister som är ohörsamma och störande kan svaret bli en motfråga:

Vad ska vi annars göra?


Ann Engqvist

Extinction Rebellion