Den stora älgvandringen och älgslakten

Den stora älgvandringen är ett teveprogram som uppskattas av många tittare. Någon har sagt att det är hans meditation, det som gör honom lycklig i en urtrist vardag. En annan har sagt att han vill flytta ut i naturen och bara finnas där, långt från stress och press. En tredje sa sig älska älgarna och deras skönhet, hon missade inte ett avsnitt berättade hon och såg fram emot att se repriserna .
Förlåt att jag säger detta, man vill ju inte vara partypooper, men älgarna betraktas som jakttroféer av de coola gängen med vapen. Svenska och utländska jägare kommer till Sverige för att komplettera sin samling med avhuggna huvud på skrytväggen. Licenserna är billiga i jämförelse. En vit dovhjort på Skabersjö slotts jaktmarker kan visserligen kosta 150 000 kr att få jaga, men det är en uppgörelse mellan jaktmarksägaren och den hugade. En älg kostar inte till närmelsevis så mycket. Det är bara att tömma magasinet, se blodet skvätta, skratta med polarna och ta en sup för segern.
2019 föreslog Naturvårdsverket, SLU att älgstammen skulle rödlistas under rubriken "sårbar". Avskjutningen låg (ligger) långt över det som kallas " överskott" dvs när ett visst djur riskerar att ta över ett habitat. Överskottsregeln är ett viktigt begrepp om man utgår från läroböckerna till Jägarexamen, men som sagts - bara ord. I älgens fall handlar det inte om klimatförändringar, skogsskövlingen eller trafikolyckorna i första hand, det handlar enbart om jakt, jägare och den tystnadskultur som råder i den kretsen. Den som skjutit både ko och kalv får lite beundran och en dunk i ryggen av polaren Per. Men har en skjutit en rejäl tjur med många taggar eller en "jävla" (citat) varg, djärv, björn eller ett lodjur, ja då blir det fest.
Så kolla Den stora älgvandringen medan du kan, njut av de vackra och fridfulla djuren, för det är som med elefanterna, lejonen, tigrar och andra stora däggdjur, de hänger snart på en huvudjägares vägg nära dig och det är då den enda möjligheten för dig, mig och alla andra att få se hur de här djuren såg ut.
Och by the way, om någon av dessa jägare lägger ut bilder på sig själv på nätet, med vapen och djurhuvud, då är det helt fritt att dela. Jag har ingen aning om varför andra pixlar deras leenden, jag kommer inte att göra det.

Angerterapi för politiskt intresserade

Det kostar i runda slängar 700-800 kr /tim att gå i angerterapi, en terapi som är att rekommendera om man exempelvis är fredlig civil klimataktivist och träffar en klimatförnekare. Därför vill jag tipsa om ett gratis alternativ!

Du kokar en kopp kaffe och slår dig ner framför SvT kanal 2 Forum, en vanlig dag, men företrädesvis när det är partiledarutfrågning eller när en aktuell fråga ska debatteras.Förbered dig på att inga riksdagsledamöter är närvarande. Det sitter en här och en annan där, så var det innan coronakrisen och så är det nu. Att jobba hemifrån som riksdagsledamot verkar vara mer regel än undantag.

Tillbaka till ämnet angerterapi.


De intressanta frågorna som "debatterats" de senaste månaderna är de frågor som dagen innan slagits upp på de stora tidningarnas löpsedlar, alternativt Kalla fakta eller Uppdrag granskning. Man kan här misstänka att ärendeordningen skrivs på morgonen, efter att någon ögnat igenom rubrikerna.

Oavsett ämne talar SD ledamöterna, oftast Åkesson, i tungor om Lag &Ordning och "importerad" brottslighet. Oavsett ämne talar M-ledaren Ulf Kristersson i tungor om att "vi" behöver ett nytt ledarskap (tillsynes fullkomligt omedveten om att den nye ledare han gör reklam för är Åkesson). Oavsett ämne talar Ebba Busch i tungor om att statsministern ljuger.

Det kan handla om våld mot kvinnor, utbildning, marknadshyror, jobbskatteavdrag, LAS, kärnkraft, what ever. Jimmie säger att det är ett "importerat" problem, Uffe att vi behöver ett nytt ledarskap, Ebba att Stefan ljuger. Om och om igen och du känner att du börjar brusa upp.

Här kommer angerterapin in. Ta ett djupt andetag, håll andan, knyt vänster näve hårt, räkna till 20, andas ut, släpp taget om handen. Upprepa detta tills du känner att kroppen slappnar av och sjunker tungt mot underlaget. Blunda och framkalla bokstaven L för ditt inre öga, sedan bokstaven U, därefter G och slutligen N. Ta god tid på dig och lägg märke till hur din andning blir långsammare och djupare. Om du slumrar till gör det ingenting. Så småningom kommer yttre störningar att suddas ut mer och mer för att tyna bort i fjärran.


Om du då och då får ett återfall och slänger ut SvT 2 Forum genom fönstret, så tänk då på att det är en fullkomligt normal reaktion och ett mänskligt agerande, men ring en vän och be om stöd, prata igenom händelsen och ta nya tag.


Lycka till!

Ann Engqvist panicpost.se


Varför lova barnen mänskliga rättigheter?

Läser detta på regering.se :
Sverige ställer sig bakom två viktiga deklarationer under FN:s klimatmöte
Publicerad 13 december 2019
Under FN:s klimatmöte COP 25 blev Sverige ett av första länderna att ställa sig bakom en deklaration som uppmärksammar barn och ungdomars rättigheter kopplade till klimatförändringarna. Deklarationen framhåller att barn och ungdomar är de som drabbas hårdast av klimatförändringarna, och att deras röster tydligare måste inkluderas i internationella beslutsprocesser.

Lejonet Zlatan

Reklam för Champions League.
Zlatan hetsar Dejan till mer träning.
-Man ska aldrig ge upp hoppet inför Champions League, säger Zlatan.
Dejan springer för livet och tänker förmodligen " tack store gode Zlatan för att du väcker mig tidigt på morgonen och meddelar dig via neonskyltar på husfasaderna så att jag kan bli lika bra som du".
Dejan jämför försiktigt sin lilla lilla hand med Zlatans stora stora hand - ett tassavtryck från ett lejon, ett riktigt monsterlejon (av storleken att döma).
Dejan drömmer om att bli som Zlatan (för det gör alla). Zlatan har ett rytande lejon intatuerat på ryggen. Lejon är hans grej liksom. Zlatan sitter ensam i ett mörkt omklädningsrum och låter som en riktig lejonhane.
-Grrr ryter han aggressivt för att visa hur manlig han är.
Vi (publiken) får sedan se ett stort stort lejon och en liten liten lejonhona (alternativt en ung lejonslyngel) som springer längs de svagt upplysta gatorna i en spöklik stad. Storlejonet först, lillejonet efter.
Sedan CHAMPION LEAGUESPOKALEN i motljus.
Allt gott, ingen överraskning, Zlatans självbild är hans egen (fattar dock inte att Dejan gick med på att vara en liten kissekatt när det egentligen är han som ska driva fotbollen framåt i den stora fotbollsfesten). I vilket fall förstår jag inte hur den store store Zlatan, mannen, myten, legenden, lejonhannen som ryter, att han kan vara så fruktansvärt omanlig så att han sätter sig i en liten liten låda, med ett vapen (vet inte om det var en vattenpistol, låter det vara osagt), och skjuter på tama, uppfödda lejon i en liten liten inhägnad. För att han vill skjuta ihjäl sina låtsasrivaler? Eller har han självmordstankar och vill skjuta sig själv egentligen? Eller tycker han att det räcker för eftervärlden att titta på hans tatuering?

Morbi in sem

Preems korvfest

Undrar varför fossiljätten Preem slutat att nämna orden "bensin" och "diesel" och istället säger "drivmedel". I sin nya marknadsföring är även ordet "drivmedel" borta. Nu lanserar Preem sin "korvkamp" där olika korvar ska listas och äter man 4 korvar får man den fjärde gratis. "Korvfest" och "korvkampen" betyder 2021 någonting helt annat än för några år sedan då man sa "kukmätartävling" "tuppfäktning", "patriarkatet", "svensexa", "Rotarymöte" eller "herrklubb" om samma företeelse.
Undrar om reklammakarna bakom "korvkampen" fått en freudiansk flipp? Eller om de bara vill visa världen vem som bestämmer och bjuda pöbeln på en liten glimt in i styrelsearbetet? Eller tänker de att en glad, grön och söt björn, hållbara tygkassar och hej vilt med korvar helt enkelt döljer det faktum att Preem är ett hänsynslöst rovdriftsbolag som jobbar stenhårt på den globala uppvärmningen? Man vet aldrig.

Jobbar svt för kristdemokraterna?


"Från savannen till tinder” är ett sexistiskt, faktaresistent, konspiratoriskt program med syfte att befästa fördomar och legitimera könsmaktsordningen. Redaktionen verkar vilja göra könsbiologi (likställt med rasbiologi) folklig.
I puffarna för programmet påstås det att vi tittare har fördomar om könsbiologi, att vi missuppfattat det här med biologiska skillnader mellan män och kvinnor, att vi borde skämmas för att vi inte litar på forskningen som kommit fram till att vi antingen fötts till dumhuvud (pojkar) eller duktiga (flickor).Belinda leder oss, (visserligen på ett typiskt kvinnligt, flamsigt och oseriöst sätt) till den den obekväma ”sanningen”. Vid sin sida har hon en typiskt manlig och myndig forskare för att bli trovärdig.
Ska det här programmat definieras som ett faktaprogram? Eller är det klipp från 30-talet? SvT -arkiv?
Vad är nästa steg? Att väga och mäta stora och små och slå fast skillnaden i intelligens? Pannben- högt eller lågt? Hårfäste kanske? Storlek på fötter? Hudfärg? Ska tankarna om könsidentitet anses som avvikande, onormalt, ovärdigt public service eller ska icke-män och icke-kvinnor helt enkelt gömmas undan offentlighetens ljus så att Belindas röst hörs mest? Ska incells bjudas in och få frågor om hur deras hjärnor fungerar- är det medfött eller typiskt manligt att hata kvinnor på nätet? Är det typiskt kvinnligt att kräva sina rättigheter? Är det biologiskt bevisat att dumma pojkar får flest toppjobb när de blir vuxna och att duktiga flickor borde acceptera sin plats vid spisen eftersom de är födda till det?
På SvT- https://www.svt.se/.../kritik-mot-fran-savannen-till-tinder svarar Belinda Olsson på bland annat Sydsvenskans Krutmeijers kritik och säger att den är ”slarvig”. (!)
– Tro det eller ej, allt i vårt program är baserat på forskning och vi intervjuar riktiga forskare. Vi är noga med att säga att biologi är en tårtbit i det här men lyfter också fram att sociala faktorer spelar roll. Sen förstår jag att reaktionerna kommer, vi visste att det är ett kontroversiellt ämne, säger hon.
Tur att det är "riktiga" forskare i alla fall, bra Belinda, synd att det inte hjälper dig ett skit. (ps varför visar hon i bilden nedan att hon tagit ut sin hjärna? Är det typiskt kvinnligt?)

Lorem ipsum

Integer ac vehicula eros, sed dictum sapien. Donec dignissim porttitor ante, sit amet placerat dui. Donec mollis vel arcu et efficitur.