Den stora älgvandringen och älgslakten

Den stora älgvandringen är ett teveprogram som uppskattas av många tittare. Någon har sagt att det är hans meditation, det som gör honom lycklig i en urtrist vardag. En annan har sagt att han vill flytta ut i naturen och bara finnas där, långt från stress och press. En tredje sa sig älska älgarna och deras skönhet, hon missade inte ett avsnitt berättade hon och såg fram emot att se repriserna .
Förlåt att jag säger detta, man vill ju inte vara partypooper, men älgarna betraktas som jakttroféer av de coola gängen med vapen. Svenska och utländska jägare kommer till Sverige för att komplettera sin samling med avhuggna huvud på skrytväggen. Licenserna är billiga i jämförelse. En vit dovhjort på Skabersjö slotts jaktmarker kan visserligen kosta 150 000 kr att få jaga, men det är en uppgörelse mellan jaktmarksägaren och den hugade. En älg kostar inte till närmelsevis så mycket. Det är bara att tömma magasinet, se blodet skvätta, skratta med polarna och ta en sup för segern.
2019 föreslog Naturvårdsverket, SLU att älgstammen skulle rödlistas under rubriken "sårbar". Avskjutningen låg (ligger) långt över det som kallas " överskott" dvs när ett visst djur riskerar att ta över ett habitat. Överskottsregeln är ett viktigt begrepp om man utgår från läroböckerna till Jägarexamen, men som sagts - bara ord. I älgens fall handlar det inte om klimatförändringar, skogsskövlingen eller trafikolyckorna i första hand, det handlar enbart om jakt, jägare och den tystnadskultur som råder i den kretsen. Den som skjutit både ko och kalv får lite beundran och en dunk i ryggen av polaren Per. Men har en skjutit en rejäl tjur med många taggar eller en "jävla" (citat) varg, djärv, björn eller ett lodjur, ja då blir det fest.
Så kolla Den stora älgvandringen medan du kan, njut av de vackra och fridfulla djuren, för det är som med elefanterna, lejonen, tigrar och andra stora däggdjur, de hänger snart på en huvudjägares vägg nära dig och det är då den enda möjligheten för dig, mig och alla andra att få se hur de här djuren såg ut.
Och by the way, om någon av dessa jägare lägger ut bilder på sig själv på nätet, med vapen och djurhuvud, då är det helt fritt att dela. Jag har ingen aning om varför andra pixlar deras leenden, jag kommer inte att göra det.